A kalózós Yorkie jelmeztől kezdve a csini rucikon keresztül a valóban funkcionális, hőmegtartó ruházatokig minden megvásárolható már a Yorkiek számára. Biztosan felmerült már benned a kérdés, hogy pontosan mikor és miért is kell nekik ruha, és milyen. Ebben a cikkben összefoglalva megtalálsz minden információt a Yorkiek ruházkodásával kapcsolatban.

A Yorkieknak külön személyiségük van, nincs két ugyanolyan kutyus, és éppen ezért, nagyon sok gazdi a kutyusa személyiségéhez legjobban illeszkedő öltözeteket részesíti előnyben. Miért is hibáztatnánk őt érte? 🙂

A gondos gazdik a design szempontból megfelelő ruhákat még egyszerűbben ki tudják választani, de pontosan milyet vegyenek, amik funkcionálisan is a legmegfelelőbbek?

Nos, a Yorkiek olyan kistestű kutyusok, amelyek sétáltatás közben, már akár 10-12 fok környékén nagyon fázhatnak. Sőt, egyes lakásokban is elég hideg van ahhoz, hogy ne érezze magát komfortosan.

Az olyan picike kutyusoknak, mint a Yorkiek, jelentős energiába kerül, hogy melegen tartsák magukat. Gondolhatnád, erre van a bundája, nem? A Yorkiek szőre nagyon vékony, és bár úgy tűnik, hogy hatalmas bundájuk van, valójában nem ad annyi meleget nekik, mint az elsőre látszik, mert inkább hosszú a szőrük, mint vastag. Ezen felül az egészségi állapotuk, lelkiállapotuk, életkoruk, fajtájuk is befolyásolhatja, hogy éppen mennyire fázósak.

A megfelelő ruha kiválasztása

A legfontosabb az, hogy ne érezze magát kényelmetlenül, ne legyen a ruha túl meleg, és ne zavarja Őt a szabad mozgásban. Vigyázz, hogy a nyakát ne szorítsa túlságosan, kényelmesen tudjon lélegezni.

Miután felöltöztetted az új szerzeménybe, figyeld meg a viselkedését, mozgását. A jóindulatú gondoskodásnak az is lehet a vége, hogy melege lesz a Yorkiednak, és bágyadtan kidől például, vagy ugyanúgy fázik továbbra is, mert nagyon vékony a ruha.

Mikor kell a Yorkiednak ruha?

– akkor, ha olyan helyen élsz, ahol 4 évszak van, ez a legrövidebb elérhető válasz 🙂

– akkor, ha a lakásodban, vagy ahol ideje nagy részét tölti kevesebb, mint 20°C van, ilyenkor egy vékony pulcsi-szerű ruha javasolt, ami még azért bőven nem kabát, de segít a kutyusnak a testhőjét egy picit megtartani

– akkor, ha rendszeresen viszed sétálni 10-12 °C alatti hőmérsékletben is 5 percnél hosszabb sétákra. Ilyenkor egy melegebb felső javasolt, vagy egy kiskabát. Amennyiben igazán gondos vagy, még egy esőkabátot is bekészítesz, hogyha elkap mégis az eső, ne fázzon, miután hazaértetek 😉

– a fentiek általános szabályok, de ha sose volt még igazán hidegben, viszont látszódnak rajta a fázás jelei, akkor szintén gondoskodnod kell róla. Milyen jelei vannak, hogy fázik a kutyusod? remeg, sokat alszik, nem szeret sétálni menni, már nem annyira játékos lakáson belül sem, “nem önmaga”, vagy egy kis golyóba összekuporodik, hogy melegen tartsa magát. Ha ezek közül bármelyiket tapasztalod, akkor próbáld ki azt, hogy jobban felöltözteted, és figyeld, hogy visszatér-e a régi kerékvágásba minden.

Nem rossz neki ha öltöztetem?

A Yorkik (néhány kivételtől eltekintve) teljesen rendben vannak azzal, hogy a gazdijuk beöltözteti őt. (A szabad, gondtalan mozgás és komfortérzet alaptétel.)

Legrosszabb esetben egy kis szoktatásra van szüksége a ruhát illetően, de hidd el, meg fogja hálálni, ha nem kell séta közben, vagy otthon remegnie 😉