A Yorkikról

Minden, amit tudni akartál kedvenc fajtánkról.

Eredete

A fajta 19. század folyamán alakult ki Nagy-Britanniában, nevét Yorkshire grófságról kapta. Tenyésztőinek sikerült megőrizniük eredetének titkát, így csak feltételezhetjük, hogy őse az angol terrier, a paisley, a skye és a manchester terrier.

1898-ban ismerték el önálló fajtaként.

tulajdonságai

  • Magas szőrzetápolási igényű fajta: Rendszeresesen szükséges kefélni, és nyírni bundáját. Emellett minimális vedlés jellemzi.
  • Könnyen tanul.
  • Figyelmeztet, ha ismeretlen személy érkezik a házhoz.
  • Teste képes kezelni a meleg időjárást, de a hideget nem. Legoptimálisabb számára a lakásban tartás.
  • Meglehetősen aktív, szüksége van a rendszeres testmozgásra.
  • Nem jön ki jól a gyermekkel.

tudtad?

A yorkshire terriert eredetileg vadászkutyának tenyésztették! Meglepődnél, ha megtudnád, mennyi mindent képes elsajátítani kedvenced, hisz agya vág, mint a borotva. Fontos számára a korai szocializáció, mivel bátor és nem hátrál meg csak úgy és nem ritka, hogy nagy testű kutyákkal is konfrontálódik.

hol tartsd?

Lakásban és az udvaron is jól érzi magát, viszont a hideget nem viseli jól. Hajlamos lehet hidegrázásra, így a hűvösebb hónapokban érdemes beengedni otthonunkba.

Hogyan ápold?

Szőrzetét leginkább az emberi hajhoz lehetne hasonlítani. Folyamatos növésben van, nem dúsítja aljszőrzet, nem hullik, de mágnesként vonzza a legkisebb piszkot is. Mindennapos törődést igényel. Rövidre nyírt bundácskáját elég átfésülni, viszont, ha hosszú szőrzettel rendelkezik kiskedvencünk, akkor rendszeres fürdetésre van szüksége. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és karomközök).

hogyan etesd?

A yorkshire terrier kissé válogatós fajta. A túlzott fehérje- és zsír bevitelre könnyen reagálhat hasmenéssel. Másik gyakori probléma a fajtánál, hogy mindent képesek felfalni vagy alig enni. Ha elkezdjük házi koszttal, vagy sonkával etetni a Yorkikat, nagyon nehezen lehet visszaszoktatni az állateledelre. Napi kétszer javasolt táplálni. Friss vizet mindig biztosíts Terriered számára. Ha gyarapodna súlya, feltétlen szükséges a napi kalóriabevitelén módosítanod, és gyakrabban mozgásra bírnod. Ennek oka egyszerű: a súlygyarapodás évekkel megrövidítheti kedvenced várható 12-15 éves élettartamát.